2018. február 9., péntek

Könyvkritika: Ransom Riggs - Lelkek könyvtára

A Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei és az Üresek városa után elérkeztünk a könyvsorozat záró darabjához, melyben nem kisebb a tét, mint a különlegesek világának megmentése. Kisebb szünet után tértem vissza ismét ehhez a varázslatos történethez, s nézzük, mennyire nyűgözött le a befejező kötet!
A történetről röviden: Jacob és Emma az előző részből megismert Addisonnal az oldalukon vetik bele magukat eddigi legveszélyesebb kalandjukba, amelynek során nemcsak barátaikat kell kiszabadítaniuk a fogságból, hanem meg kell állítaniuk Cault, aki a Lelkek Könyvtárának megtalálásával akarja bebiztosítani hatalmát a különlegesek felett…
A két korábbi részről írt bejegyzéseimben már kifejtettem, hogy milyen kreatív írónak tartom Ransom Riggset, amiért kitalálta ezt a nagyszerű világot, telepakolta ötletes apróságokkal, részletekkel, és ha mindez nem lett volna elég, régi fotográfiákkal illusztrálta nem hétköznapi történetét. A harmadik etapra azonban úgy érzem, kicsit elfáradt. Habár ez a leghosszabb kötet a trilógiában, számomra ez volt a legkevésbé érdekes. Félreértés ne essék, voltak benne remek jelenetek, új karakterek és az eddig megtudott információk mellé jöttek újabbak, mégis hiányzott belőle az a misztikum, amit annyira szerettem az előzőekben. Főleg a sztori elején, illetve a közepe táján jó pár olyan esemény volt, ami a puszta véletlenen alapult, s nem illeszkedett bele rendesen a cselekményvezetésbe, az összecsapásoknál pedig nem igazán sikerült átadni írásban az ilyen részekre jellemző feszültséget és izgalmat. A lezárás viszont tetszett, bár eleinte azt hittem, az író húz egy merészet, és nem happy enddel fejezi be a könyvet (SPOILER arra tippeltem, hogy Jacobot tényleg bezárják az elmegyógyintézetbe; érdekes megoldás lett volna, bár nem merem biztosan állítani, hogy el tudtam volna fogadni azt a verziót SPOILER VÉGE). Térjünk át a pozitívumokra, mert szerencsére rengeteg apró momentum volt, ami érdekessé vagy épp szórakoztatóvá tette a könyvet. Sharon, a hajós haláli figura volt, nem tudtam nem felfedezni a párhuzamot közte és a görög mitológia alvilági révésze, Kharón között, ugyanakkor több volt ő, mint egyszerű másolat. Jacob és Emma trilógián átívelő kapcsolata és szerelme itt újabb rétegeket kapott, s nagyon szurkoltam nekik a közös jövőért. Abaton városáról és a Lelkek Könyvtáráról szóló rege egyértelműen a kötet legjobb és legfantasztikusabb ötlete volt, de ide sorolható a Huroktikum és a hurkokkal kapcsolatos új dolgok, amik végül boldog irányba terelték a cselekményt. Két ember feltűnésének nem örültem, bár a történet alakulása miatt elengedhetetlen volt a megjelenésük: Jacob szülei. Már az első könyvben is rettentően idegesített a szűklátókörűségük és hogy könnyebb volt elhitetniük magukkal azt, hogy a fiuk mentálisan zavart, mintsem megpróbáltak volna nyitottabban közelíteni Jacob elbeszéléseihez.
Hadd ejtsek még néhány szót a fényképekről! Egyszerre volt félelmetes és gyönyörű, ahogy mindegyik kötetben tökéletesen beleillettek az éppen olvasott szövegbe, de néha átfutott az agyamon a gondolat, hogy (a trilógián túl) vajon milyen háttértörténete lehet egy-egy képnek s milyen célból készültek. A lényeg azonban az, hogy elkészültek, sőt megőrződtek éveken, évtizedeken keresztül egészen addig, amíg Ransom Riggs és a hozzá hasonló elkötelezett gyűjtők fel nem fedezték őket. Az pedig már csak hab a tortán, hogy előbbi nemcsak egyszerűen publikálta némelyik fotót, hanem kerekített köréjük egy fantasztikus részletekkel, szerethető karakterekkel benépesített rendkívüli világot, aminek megismerését mindenkinek meleg szívvel tudom ajánlani.


Értékelés: 4/5
Jelenetek, amiket érdemes figyelni:
  - Sharont, a hajóst.
  - A hurkot, ahol a lidércek és Caul erődje van.
  - Az erődhöz vezető hídon lévő hídfőket.
  - Az elveszett hurokról szóló regét.
  - A befejezést.

Nincsenek megjegyzések: