2015. december 9., szerda

Könyvkritika: John Green és David Levithan - Will & Will - egy név, két sors

A mai alkalommal egy olyan könyvről fogok beszámolót írni, amivel nyáron találkoztam először a könyvesboltban nézelődve. A cím érdekes történetet ígért, valamint John Green neve is garancia volt arra, hogy egy kedves kis könyvről van szó. Nos, a várakozásaimnak igaznak bizonyultak, mert nagyon megszerettem a két Will sztoriját. Lássuk hát bővebben, miről is szól ez a szívet melengető könyv!
A kötet középpontjában két fiú áll, akik ugyanazzal a névvel büszkélkedhetnek: mindkettőjüket Will Graysonnak hívják. Eleinte külön-külön követhetjük figyelemmel mindennapjaikat, de aztán bizonyos furcsa véletleneknek köszönhetően a két fiú útja keresztezi egymást, s onnantól mindkettejük életében megváltozik valami, s ha ez nem lenne elég, még egy fergeteges gimnáziumi musical megszületésének is tanúi lehetünk...
Az már az elején nagyon tetszett, hogy a két fiú jól elkülönült a könyv lapjain, ugyanis fejezetenként váltották egymást, egyszer az egyik, másszor a másik Will gondolataiba pillanthattunk bele. Egyes számú Will visszahúzódó, hallgatag srác, egyetlen barátja, a meleg Mini Cooper, valamint bonyolult vonzalmat ápol egy lány, Jane iránt. Kettes számú Will depressziós különc, aki egy Maura nevű lánnyal lóg, és titkolja a világ elől, hogy valójában meleg. Amikor a két Will egymásba fut, akkortól mindkettejük élete elindul egy új irány felé. Csakhogy az élet nem mentes a drámáktól, így hőseink sztorija is könnyekkel, veszekedésekkel, és meg nem értésekkel van tele (elvégre mégiscsak kamaszok, és a kamaszlét ugyebár sosem könnyű), de a könyv végére szerencsére mindenki eljut a megbocsátásig és az elfogadásig. Utóbbi nagyban köszönhető Mini Cooper saját maga életén alapuló musicaljének, amiből bár mi, olvasók nem láthatunk túl sokat, a töredékek alapján valóban egy remekül sikerült musicalnek tűnik (mondom ezt úgy, hogy én alapvetően nem kedvelem a musicaleket). Ugorjunk is át a karakterekre! Mindegyikőjüket imádtam, talán választani sem tudnék közülük, hogy kit jelölhetnék meg kedvencnek, mert egyszerűen mindenkinek volt olyan tulajdonsága, megszólalása, amiért a szívembe zártam az egyes szereplőket percek alatt. Ráadásul mindegyikőjük ugyanazokkal a problémákkal küzdött, amikkel anno én is, amikor még kamasz voltam (sőt igazából némelyik problémával még most is hadilábon állok), így tökéletesen meg tudtam érteni őket.
Sok nagy erénye van a könyvnek, de én a következőket emelném ki: remekül feltárja a kamaszkori lélek összetettségét, gyönyörűen és visszafogottan ír a szerelemről, és ami szerintem a legfontosabb: meleg szereplőket is felvonultat, s ezáltal kiáll amellett, hogy a homoszexualitást nem szabad eltitkolni, hanem igenis fel kell vállalni, illetve hogy a melegek ugyanolyan emberi lények, és nem szabad őket a nemi identitásuk miatt elítélni. A bejegyzés végére még annyit, hogy bárkinek, kortól függetlenül tudom ajánlom ezt a könyvet, mert sok mindent lehet belőle tanulni az életről, a szerelemről, a szeretetről, a barátságról és az elfogadásról.


Értékelés: 4,5/5
Jelenetek, amiket érdemes figyelni:
  - A két Will jól elkülönül egymástól - ez a fejezetek szerkesztésében is megmutatkozik.
  - A két Will találkozását.
  - A szellemes beszólásokat. Rengeteg van belőlük. :)
  - A musical fogadtatását és a könyv végét.

Nincsenek megjegyzések: