2016. május 8., vasárnap

Filmkritika: Amerika Kapitány: Polgárháború

Rendszeres olvasóim már tudhatják, mekkora Marvel- és Bosszúállók-rajongó vagyok, s azt is végigkövethették, ahogy remegve várom Amerika Kapitány legújabb filmjét. Nos, a várakozás csütörtökön véget ért, ugyanis aznap két kedves ismerősöm társaságában megtekinthettem ezt a filmet. Az azóta eltelt napokban azon törtem a fejem, hogy mégis hogyan tudom majd értelmes, magyar mondatokban megfogalmazni a filmmel kapcsolatos véleményemet. Végül úgy döntöttem, hagyom, hogy az ösztöneim vezéreljenek a bejegyzés pötyögése közben. Lássuk, mi sül ki ebből! :)
A történetről röviden: A szokóviai incidens, illetve egy közelmúltbeli lagoszi baleset miatt a világ országai megfogalmazzák azt a kezdeményezést, miszerint a jövőben a Bosszúállók a kormányok felügyelet alá kerülnének, és csak akkor avatkoznának közbe, ha a kormányzatok úgy látják jónak. A csapat két táborra szakad: Tony Stark (és a mellette állók) támogatják, míg Amerika Kapitány (és a mellette állók) ellenzik a Szokóviai Egyezményt. Ha ez nem lenne elég a feszültséghez, egy ENSZ-gyűlésen robbantás történik, amiért Bucky Barnest, azaz a Tél Katonáját teszik felelőssé, Kapitány azonban megvédi barátját. A feszültség akkor éri el a tetőpontot, amikor Steve és Bucky megszöknek a kormány őrizetéből, hogy Szibéria felé vegyék útjukat...
Szokás szerint kissé szárazra és összeszedetlenre sikerült a történetleírás, de remélem, azért nagyjából érthető. A fent vázoltak mellett természetesen egyéb cselekményszálak is szerepet játszanak a filmben, de úgy gondoltam, ha azokat megemlíteném, túlságosan belemásznék a cselekménybe, és az nem lenne túl jó ötlet, hiszen előfordulhat, hogy egyik-másik olvasómnak lelőnék olyan poénokat, amiket nem szeretnék. Most jön a nehezebbik rész, ugyanis kéne valami kritikaféleséget is raknom ebbe a bejegyzésbe. Először is, kezdjük azzal, hogy: ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!!!!!!!!! Te jóságos Isten, hogy mennyire jó ez a film!!! Én annyira féltem, hogy a nagy várakozásom ellenére mégsem fog tetszeni, vagy hogy nem lesz annyira jó, mint az előző része, vagy a Boszzúállók-filmek, hogy nem lesz csavaros, a túl sok karakter szerepeltetése nem tesz majd jót a sztorinak, DE NEM ÍGY LETT!!! Az elején még bizonytalan voltam, jó irányt vett fel a film, de egy kicsit visszafogottnak tűnt. DE aztán bejött a képbe Bucky és Zémó, és ott aztán rendesen bekezdett a film. Feszültség, izgalom, széthúzás, humor, repkedő egysorosok, szemet gyönyörködtető akciójelenetek, hihetetlenül jól megírt új karakterek, és akkor még a film felénél se tartunk... Csak ültem ott a moziban, sírtam, nevettem, ámultam, izgultam, és nem hittem el, hogy ez a film ENNYIRE KIRÁLY!!!
Kicsit komolyabbra véve a figurát: ahogy említem feljebb, az elején kellett egy kis idő, mire teljesen bevonódtam a történésekbe, de utólag belegondolva már az első jelenetek is tökéletesen megkomponáltak voltak: ügyesen elhelyezett flashbackek, amik a későbbiek során fontosak lesznek a cselekményvezetés szempontjából. Az akciójelenetek, főleg a harcjelenetek tűpontosak és szemkápráztatóak lettek, én mostanában ilyen kidolgozott jelenetekkel nem találkoztam egy filmben sem. A karakterépítés, a köztük lévő viszonyok felvázolása szintén a helyén volt, az új szereplők is szépen belesimultak a történetbe, de a régiekről sem feledkeztek el a rendezők. A színészek előtt térdet hajtok, leborulok, és csókot lehelek a lábuk nyomára, mert egytől egyig mindegyikük kitűnő munkát végzett; személyes kedvenceim az újonnan érkezettek voltak: Tom Hollandet a Mindenható is Pókembernek teremtette, Chadwick Boseman pedig méltóságos és tiszteletet parancsoló volt Fekete Párduc szerepében. És akkor még ott van az a két nagyon fontos akciószekvencia, amikről mindenképpen kell pár mondatot írnom. Egyrészről van a reptéri rész, aminek részleteit ugye már trailerekben és a tv szpotokban is megfigyelhettük. Röviden és egyszerűen: ez a filmben A JELENET, így, csupa nagybetűvel. Kedvenc hőseink egymás ellen, két külön oldalon, és ami a legnagyszerűbb benne, hogy egyszerre veszettül vicces és mélyen megható. Hiszen egyik pillanatban azt látjuk, amint a két régi harcostárs, Fekete Özvegy és Sólyomszem egymásnak feszül, de a következőben már ott is van Hangya, és elereszt egy poént, amin sírva röhögsz perceken keresztül. Ugyan a vizuális effekteknél éreztem egy icipici megingást, de még ezt sem tudom hibának felróni, mivel annyira jól koreografáltak voltak a történések, hogy lekötötték minden figyelmemet. A második nagyon fontos harcjelenet pedig a film végén kapott helyet, amikor egy remekül elhelyezett fordulattal minden kiderül, és az egykori szibériai bázison összecsap Amerika Kapitány, Vasember és a Tél Katonája. Ez a jelenet nagyon komoly és megható, alaposan próbára teszi az érzelmeket, hiszen mégiscsk két Bosszúállók-tag üti-veri egymást. Elhangzanak mondatok, amik szívettépőek, és történnek olyan dolgok, amiktől ledöbbensz. Ennek ellenére nem teljes letargiában hagy magára film, hanem azért felvillantja a folytatás (és kibékülés) lehetőségét.
Összefoglalva hát a fenti ömlengésemet, csak annyit tudok mondani, hogy ez a film frenetikusan jó és érdemes a megtekintésre és a nézők szeretetére. Ha Marvel-rajongó vagy, ettől eláll a szavad, ha nem vagy az, ettől a filmtől tuti azzá válsz. Akik még nem látták, sürgősen menjenek el a közeli moziba, és pótolják a hiányosságukat, akik pedig már látták, azok nézzék meg még egyszer vagy csak szimplán mantrázzák el a következő mondatot minden nap legalább háromszor: "Az Amerika Kapitány: Polgárháború az év egyik, ha nem a legjobb filmje!"
(Megjegyzés: Nálam nagyon szigorú szabályok alapján történik egy film százalékban megállapított értékelése, általában korábban már értékelt filmekhez viszonyítok, hogy az adott film megütötte-e ezt vagy azt a mércét, átment felette vagy esetleg csak alatta sikerült átslisszolnia. Ennek a filmnek a százalékos megítélését is napokig rágtam magamban: voltak apró hibái, de az összkép mégis lenyűgözőre sikerült, így győzött a bennem élő elvakult moziimádó és Marvel-rajongó. U.i.: Imádom Tom Hollandet!!! :D)


Értékelés (figyelem, történelmi pillanat következik itt a blogon): 100%
Jelenetek, amiket érdemes figyelni:
  - A film eleji flashbackeket.
  - A csapat két táborra szakad, és megkezdődik a tagok toborzása.
  - Pókember és Fekete Párduc összes létező jelenetét. #TeamSpidey #TeamBlackPanther
  - Az autópályán történő üldözést Bucky, a Párduc és a Kapitány között.
  - A lipcsei reptéren egymásnak esnek hőseink.
  - Kiderül Zémó valódi célja.
  - A végső harcjelenetet Vasember és Amerika Kapitány között, valamint a harc végén elhangzó mondatokat és a Kapitány cselekedetét.
  - Stan Lee kihagyhatatlan cameóját.
  - A stáblista utáni két pluszjelenetet.


Amerika Kapitány: Polgárháború (Captain America: Civil War)
színes, magyarul beszélő, 146 perc
Rendező: Joe Russo, Anthony Russo
Szereplők: Chris Evans, Rober Downey Jr., Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Don Cheadle, Jeremy Renner, Paul Bettany, Elizabeth Olsen, Paul Rudd, Tom Holland, Chadwick Boseman, Emily VanCamp, Daniel Brühl, Martin Freeman, Marisa Tomei, William Hurt

Nincsenek megjegyzések: