2017. október 15., vasárnap

Könyvkritika: Anthony Horowitz - Kettes számú közellenség

Szeptemberben már írtam a Diamond fivérek című könyvsorozatról, illetve annak első részéről. Mivel eltelt egy hónap, ideje volt, hogy sorra kerüljön a második kötet.
A történetről röviden: A Sólyom gyémántjában megismert Nick ezúttal egy komolyabb ügybe keveredik. A rendőrség arra kéri, hogy átmenetileg költözzön be egy fiatalkorú bűnözők számára fenntartott intézménybe, a többszörös bűnelkövető Johnny Powers mellé, és szedjen ki belőle bizonyos információkat. Miután Nick visszautasítja az ajánlatot, Snape főfelügyelő tesz róla, hogy a srác mégiscsak a börtönben kössön ki, akinek így nincs más választása, mint összehaverkodni az ország első számú közellenségével…
Az előző kötet tetszett is, meg nem is. Voltak remek részei, ugyanakkor olyan jelenetei is, amiket egyszerűen nem éreztem hitelesnek, így az összkép számomra felemás lett. Ez a könyv egy fokkal jobban sikerült, mint elődje. A kiindulópont egy izgalmasabb történetet sejtetett, de humoros jelenetekből sem volt hiány. Bár ennek a sztorinak is voltak megkérdőjelezhető részletei, a pörgős akciójelenetek és a vicces beszólások mégis feledtették velem ezeket a hibákat. A főszereplő Nickben azt szeretem a legjobban, hogy minden helyzethez hozzá tud tenni valami plusz kommentárt, s még a kellemetlen szituációkban sem hagyja el kamaszos lazasága és szórja a poénokat a párbeszédekben; a bátyja, Tim pedig továbbra is a totális esetlenségével tűnt ki a történetből. A könyv végi nagy leleplezés nagyot ütött, bár én elgondolkodtam rajta, hogy a franciául tudó olvasók esetleg már korábban rájöhettek a titokzatos főgonosz kilétére.
Egy könnyen olvasható, érdekes könyvről van szó, és nem is szeretném feleslegesen szaporítani a szót vele kapcsolatban, a fontosabb dolgokra mind kitértem a fentiekben. Örülök neki, hogy átment némi fejlődésen a mű, remélem, a soron következő részekben is marad ez a színvonal.


Értékelés: 4/5
Jelenetek, amiket érdemes figyelni:
  - Nick "ámokfutását" Woburn Abbey-ben.
  - A metróállomás alatti titkos rejtekhelyet.
  - Tim Piros Páva utáni nyomozásának végeredményét.
  - Kiderül a titokzatos Kerítés személye.

Nincsenek megjegyzések: