2017. október 8., vasárnap

Könyvkritika: Ray Bradbury - Fahrenheit 451

A mai alkalommal egy olyan könyvről fogok bejegyzést írni, amit gimnáziumban olvastam először, és nagy hatással volt rám. Az elmúlt hetekben, hónapokban jutott eszembe, hogy valamikor jó lenne újra elolvasni.
A történetről röviden: Guy Montag tűzőrként dolgozik, mindennapos feladatai közé tartozik a könyvégetés. Jól megszokott napjaiba egy fiatal lány, Clarissa hoz változást, mert olyan furcsa dolgokról beszél neki, mint a harmat a füvön vagy az eső íze. A lány hamarosan eltűnik, Guy azonban egyre többet töpreng, s olyan döntéseket hoz, amelyek alapban változtatják meg az életét…
Amikor először találkoztam a történettel, a könyvégetés döbbentett meg leginkább, mert borzasztó volt arról olvasni, hogy ezrével, tízezrével pusztítják el őket (a könyv címe egyébként arra a hőmérsékletre utal, amelyen a könyvpapír tüzet fog). Ha belegondoltam abba, milyen lenne végignéznem, ahogy a magánkönyvtáram imádott kötetei a lángok martalékává válnak, végigfutott rajtam valami leírhatatlan félelem és szomorúság. A mostani újraolvasás alkalmával azonban arra is figyeltem, hogy az író által felvázolt jövőkép bizonyos részei megvalósulni látszanak a jelenben. Ami itt futurisztikusnak ható masinéria, az manapság hétköznapi használati tárgy. A tömegkultúra szintén változott, s bizony a mai kor emberét jobban leköti az őt körülvevő rengeteg audiovizuális kütyü, mint a nyomtatott újságok vagy könyvek, ami engem, könyvszerető embert nagyon elkeserít. Ezek mellett vannak olyan rémisztő jóslatok és megfigyelések a cselekményben, amikkel kapcsolatban csak reménykedhetünk, hogy nem fognak valóra válni. Maga a sztori elég tömör volt, s ugyan az érthetőségébe, követhetőségébe nem lehet belekötni, néhol örültem volna részleteknek akár a politikai hatalmat, akár a társadalmi berendezkedést illetően. Montag nem volt túl karakteres főszereplő, csak sodródott az árral, a nagy változása kissé elhamarkodottnak tűnt (igaz, kaptunk utalásokat arra vonatkozóan, hogy már korábban is elgondolkodott tettei, munkája helyességén). A felesége nagyon idegesítő és felháborítóan viselkedő szereplő volt, Fabernek és a könyv végén megismert professzoroknak viszont voltak érdekes aspektusaik. A harmadik rész végén zajló beszélgetések felemelőek voltak, szép lezárást adtak a történetnek.
Az általam elolvasott kötetben helyet kapott még két novella és egy rövid beszélgetés az íróval. Az első novella egy trükkmester és egy producer viszonyáról szólt, s érdekes csattanóval zárult, a második egy túlsúlyos és a férje által teletetovált asszonyt mutatott be nekünk, amely elbeszélést viszont nem értettem teljesen. Az íróval készített interjúból pedig megtudhattuk, mit gondol önmagáról, munkásságáról.
Összefoglalva a leírtakat, azt tudom mondani, hogy a Fahrenheit 451 egy rövid, de hipnotikus erejű írás, amely helyenként filozofikussá válik, s hiába jelent meg már több mint hatvan éve, olyan megállapításokat tartalmaz, amik az évek elteltével sem vesztettek erejükből.


Értékelés: 4/5
Jelenetek, amiket érdemes figyelni:
  - Clarissa monológjait.
  - A felsorolt könyveket, verseket, írókat, filozófusokat, tudósokat.
  - Montag és az öregemberek beszélgetéseit, terveit.

Nincsenek megjegyzések: