2014. október 1., szerda

Filmkritika: Holt költők társasága

Elöljáróban annyit, hogy mai filmünk nem volt teljesen ismeretlen előttem, ugyanis gimnáziumban, egy irodalomóra keretében láttam először, és meg kell mondjam, már akkor is hatással volt rám. Nyáron, mikor meghallottam a szomorú hírt Robin Williamsről, ez a film is felkerült a listámra, de elsősorban az iránta való tiszteletem jeleként szerettem volna újranézni. Ma meg is tettem.
A Welton akadémia szigorú rendszer szerint élő bentlakásos iskola. Elkezdődik az új tanév, melynek során új tanár érkezik Mr. Keating személyében, aki angol irodalmat oktat hallgatóságának. A tanár óráin azonban az iskola növendékei nem verselemzéssel múlatják az időt, hanem valami többet kapnak tanáruktól: leckét arról, hogy miért érdemes élni, és kihasználni, megragadni a lehetőségeinket. A fiúk egy csoportja pedig alakít egy titkos társaságot, a film is erről kapta a címét. Sok mindent nem szeretnék elmesélni hőseink kalandjairól, aki kíváncsi, lesse meg a filmet!
Bizony, ezt a filmet abszolút tudom ajánlani mindenkinek: ha szereted az irodalmat, ha nem, ebben a filmben olyan bölcsességek hangzanak el, amiket mindenkinek érdemes lenne megfogadni, és ezek szerint élni, tervezni az életét. A színészi játék remek, Robin Williams mellett a növendékeket játszó fiatal színészek is kitesznek magukért, némelyiküket ma már híres színészként is ismerhetjük. (A főszereplő Neilt alakító Robert Sean Leonard például sokaknak ismerős lehet, mint mogorva House dokink egyetlen barátja.) Van a történetben humor, romantika és dráma, de minden megfelelően adagolva. Nem szaporítom a szót, elmondom röviden: nagyon értékes filmmel van dolgunk, amit hiba lenne kihagyni, és nem megnézni. Ha másért nem, nézzétek meg azért, hogy láthassátok, mekkora színészóriást vesztett el Hollywood Robin Williams elhunytával.
(Ja, és könyvből készült, azt is érdemes elolvasni.)

Értékelés: 90%
Jelenetek, amiket érdemes figyelni:
  - Keating óráit.
  - Neil játékát Puckként.
  - A fiúk búcsúzását Keatingtől.


Holt költők társasága (Dead Poets Society)
színes, eredeti nyelvű, 128 perc
Rendező: Peter Weir
Szereplők: Robin Williams, Robert Sean Leonard, Ethan Hawke, Josh Charles, Gale Hansen, Dylan Kussman, Allelon Ruggiero, James Waterston

Nincsenek megjegyzések: