2018. május 18., péntek

Filmkritika: Deadpool 2

2016-ban egy újfajta szuperhősös mozival ismerkedtem meg. Az addig megszokottakkal szembe menve káromkodások és véres gyilkolások közepette ontotta magából a popkulturális utalásokat, ráadásul velünk, nézőkkel is eltársalgott. Ez volt a Deadpool, aminek második része a héten mutatkozott be a magyar mozikban, s ami a mai bejegyzés tárgya lesz.
A történetről röviden: Mocskos szájú főhősünk egy személyes tragédia hatására úgy dönt, csatlakozik az X-Menekhez, s megpróbál rendes szuperhősként viselkedni. Hamar kiderül, hogy ez nagyon nem az ő asztala, ezért visszanyúl a saját módszereihez, amikor egy jövőből érkező titokzatos férfi meg akar ölni egy gyereket…
Ahogy a bevezetőben írtam, az első filmnek az volt a nagy truvája, hogy a 12-es karikás, gyerekbarát szuperhősös mozgóképek árnyékából kilépve nem szégyellte kétpercenként használni az „f” vagy „k” betűs szavakat, és a rosszfiúk kiiktatásáról sem fordult el a kamera. Emellett pedig folyamatosan kommentálta a cselekményvezetést, kritizálta vagy utalás szintjén megemlítette az X-Men-franchise-t, egyéb filmeket, színészeket, stb. Valahol számítottam rá, hogy a folytatás is elsősorban ezen összetevőkre fog koncentrálni, hiszen egyrészt Deadpool ebben a legjobb, másrészt a nézők (köztük én is) kajálják ezt a fajta hozzáállást, ugyanakkor reméltem, a sztori sem fog teljesen elsikkadni a sok poén közepette. Sajnos azt kell mondjam, az előzetes megérzéseim bizonyultak helyesnek. Már a történet elején volt egy-két megkérdőjelezhető és nem megmagyarázott momentum, aztán ahogy haladtunk előre, úgy lett egyre súlytalanabb a cselekményvezetés (az összeverbuvált mentőcsapat sorsán kiakadtam egy kicsit), és adott szabad utat a látványos akciójeleneteknek meg a tonnányi filmes hivatkozásnak, beszólásnak. Persze nem állítom azt hogy utóbbiak nem lettek jók, sőt, de ha már Deadpool volt olyan kedves, hogy maga is rámutatott egy-két dramaturgiai hibára, akkor tehetett volna valamit, hogy ezeken javítsanak. És akkor evezzünk kellemesebb vizekre! Nekem egyértelműen a rengeteg ötletes, idézhető és valóban humoros duma tetszett a leginkább, amik között franchise-on belüli (az X-menes poénok nagyon ültek), zenés, önreflexiós vagy épp sikerfilmes (Csillagok háborúja, Pop, csajok, satöbbi, Jégvarázs) utalások mellett személyes kedvenceim voltak az elszórt Bosszúállók, valamint DC-univerzumos beszólások. Az akciójelenetek pörgősek, érdekesek és igazi vizuális csemegék voltak; emellett nagy szerencsénkre egy pazarul összerakott színészgárda állt a produkció rendelkezésére. Ryan Reynolds lubickolt Deadpool szerepében (vagy Deadpool lubickolt Ryan Reynoldséban? :D), jár a pacsi az előző filmből visszatérőknek úgy mint: Cserkész, Dopinder,Vak Al, Kolosszus, Negaszonikus Tini Torpedó; az új tagok közül pedig említést érdemel a gengszterbabérokra törő, elveszett tinédzser Tűzökölt alakító Julian Dennison, valamint a hihetetlenül szerencsés és hihetetlenül laza Dominót játszó Zazie Beetz. Ami az időutazó Kábelt megszemélyesítő Josh Brolint illeti: szerintem manapság ő a legmenőbb arc Hollywoodban, mert azért az nem semmi, hogy két, egymástól független, de ugyanolyan izgalommal várt Marvel-filmben is ő alakítja a főgonoszt. És ráadásul nem is akárhogyan; a Bosszúállók – Végtelen háborúban CGI ide vagy oda, de karakteresen és hitelesen jelenítette meg az őrült titánt, Thanost, ebben a filmben pedig hasonló bravúrra volt képes.
Összességében nézve a Deadpool 2 egy remek szórakozást nyújtó, látványos, valamint ötletesen humoros alkotás, ami azonban nem akart túl sokat kockáztatni, és a kidolgozott(abb) sztori helyett arra helyezte a hangsúlyt, amiről tapasztalatból tudta, hogy jól fog menni neki. Egyszeri mozis kikapcsolódásnak tökéletes, bár nem árt, ha otthon vagytok a popkultúrában és a manapság menő képregényfilmekben, mert csak akkor tudjátok igazán élvezni a beszólásait.


Értékelés: 75%
Jelenetek, amiket érdemes figyelni:
  - A Bond-filmekre hajazó főcímet.
  - Kábel és Deadpool összecsapásait.
  - A meglepő cameókat (köztük Stan Lee rendhagyó jelenésével).
  - A stáblista közbeni jeleneteket. Sírni fogsz a röhögéstől.


Deadpool 2 (Deadpool 2)
színes, magyarul beszélő, 119 perc
Rendező: David Leitch
Szereplők: Ryan Reynolds, Josh Brolin, Zazie Beetz, Julian Dennison, T. J. Miller, Morena Baccarin, Brianna Hildebrand, Eddie Marsan

Nincsenek megjegyzések: