2014. december 18., csütörtök

Filmkritika: A hobbit - Az öt sereg csatája

Peter Jackson neve egybeforrt Tolkien Gyűrűk Ura-trilógiájával, ezért mikor kiderült, hogy az író egyik másik művét, A hobbitot is ő rendezi meg, számítani lehetett rá, hogy a színvonal hasonlóan jó lesz. Bár voltak kételkedők (magam is közéjük tartoztam), akik úgy gondolták, egy 200 oldalas gyerekmesét három filmre bontva elmesélni nem éppen a legjobb ötlet. Aztán kijött az első, majd a második film is, és a kételkedők megnyugodhattak, Peter Jackson okosan nyúlt az alapanyaghoz, és szépen illesztette be a történetet a már ismert középföldei történetmesélésbe. És idén megérkezett a harmadik, egyben befejező rész.
A történetről röviden: Thorin és csapata elérték a Hegyet, kiűzték onnan a sárkányt, Thorint azonban megszédíti a sok arany és úgy határoz, ő és törpjei fognak uralkodni ismét Ereborban. Közben a sárkány a közeli Tóváros ellen indul, mert úgy hiszi, ők szabadították rá a törpcsapatot. Ha ez nem lenne elég, a tündekirály is a Hegy ellen vonul, hogy drágaköveket követeljen vissza a törpöktől, az orkseregek pedig a Sötét Úr parancsára indulnak elpusztítani a törpöket. Bármennyire is kuszának tűnik a leírásom, a filmben tényleg így van, hogy mindenféle népek seregestül felvonulnak a Hegyhez, hogy rövidesen kezdetét vehesse a csata. És ez az a hiba, amiért nem vagyok teljesen megelégedve a filmmel. Benne van a címében, hogy csatázni fog itt mindenki mindenkivel, de akkor is úgy éreztem, néha már kicsit sok volt. Arról nem is beszélve, hogy jó pár csatajelenet annyira ki lett tartva, hogy a valóságban ilyen biztos nem fordulhat elő. Értem én, hogy ezt a sztorit egy meseként kéne nézni, de attól még nem tudom elhinni, hogy Thorin és Azog között valóban addig kellett tartania a harcnak, ameddig tartott; és ez csak egy példa a sok közül. De nem szeretnék túl mélyen belemenni ebbe, mert alapvetően nem tudok semmi más hibát felhozni a film kárára. A látvány jó, a történetmesélés is (kifejezetten tetszettek azok a részek, amik a Gyűrűk Urához szolgáltak átkötésként), a karakterek életszerűek, és ebben nagy szerepe van az őket megszemélyesítő színészeknek is (Ian McKellen örökre Gandalf marad minden GyU-rajongónak, Martin Freeman is remekel Bilbóként, és még kiemelném Luke Evanst, mint Bardot), a sárkány pedig bár rövid ideig szerepel, az idő alatt abszolút ellopja a show-t.
Bár ahogy látható, nem vagyok teljesen elégedett a filmmel, azért hiányozni fog A hobbit és a vele járó kötelező december közepi mozizás. :)Tolkien-rajongóknak kötelező a film megtekintése, akik pedig csak egy jó kikapcsolódásra vágynak, nos, úgy hiszem, nekik is tetszeni fog a film.

Értékelés: 80%
Jelenetek, amiket érdemes figyelni:
 - A sárkányt.
 - Alfrid szerencsétlenkedéseit.
 - A csatajeleneteket.


A hobbit - Az öt sereg csatája (The Hobbit - The Battle of the Five Armies)
színes, eredeti nyelvű, 144 perc
Rendező: Peter Jackson
Szereplők: Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage, Luke Evans, Lee Pace, Orlando Bloom, Evangeline Lilly, Cate Blanchett, Hugo Weaving, Christopher Lee, Benedict Cumberbatch

Nincsenek megjegyzések: