2015. július 13., hétfő

Könyvkritika: Lányi György - Pokoljáráson az SS ausztriai megsemmisítő helyein

Legutóbbi bejegyzésemben meséltem már a pécsi Tudásközpont könyvcsere-programjáról; nos, a ma tárgyalt könyvet is ott szereztem be. A holokauszt témája nagyon régóta érdekel már, így amint elolvastam a könyv fülszövegét, azonnal tudtam, hogy le kell csapnom rá.
A könyv tulajdonképpen egy visszaemlékezés, amelynek során az írója elmeséli nekünk, hogyan hívták be munkaszolgálatra, hogyan került előbb a mauthauseni, később a gunskircheni koncentrációs táborba, s hogyan volt képes túlélni az embertelen körülményeket. Emellett emléket állít a „Tapíroknak”, a munkaszolgálat ideje alatt kialakuló fiatalok csoportjának is. Az író részletesen bemutatja az egyes tagokat, sok információt megoszt róluk, és a Függelékben a túlélők háború utáni életútjára is kitér. Ami a visszaemlékezést illeti, nagyon aprólékosan, részletesen, szinte krónikaszerűen számol be a magyarországi történésekről, rengeteg dátumot, helyszínt, személyt említ. Ez volt az egyik problémám a könyvvel, mivel a sok adat miatt kicsit vesztett az olvasmányosságából, valamint az is nehezítette az olvasást, hogy az író néha bonyolult, hosszan összetett mondatokban, a hétköznapi nyelvhasználattól eltérően fogalmazott. Ha ezeket nem számítjuk, akkor egy nagyon pontos, őszinte, hatásvadászattól mentes visszaemlékezést olvashatunk, amiből ismételten szembesülhetünk azokkal a borzalmas dolgokkal, amiken a zsidó származásúaknak át kellett menniük a náci uralom idején.
A korábban már említett Függelékben a túlélők életútjain kívül megismerhetjük azon „Tapírok” élettörténetét, akiknek sikerült megszökniük, s Budapesten élhették meg a felszabadulást. Ezután olvashatunk arról, hogy a náci hatalom bukása után, a bűnösök elítélése ellenére nem szűnt meg teljesen az antiszemitizmus, s nem volt könnyű a háború utáni Magyarországon zsidó származásúként élni és dolgozni.
Röviden összefoglalva a fentieket, nem bántam meg, hogy anno elhoztam ezt a könyvet a könyvcseréről, voltak ugyan kisebb hibái, de alapvetően olvasmányos, alapos műről beszélhetünk, ami a nehéz témája ellenére vidám pillanatokat is tartogat olvasója számára. Aki hozzám hasonlóan érdeklődik a téma iránt, annak mindenképpen tudom ajánlani, hogy tegyen egy próbát egy könyvvel, mert érdemes megismerni Lányi György és „Tapír”-társai történetét.


Értékelés: 4/5
Jelenetek, amiket érdemes figyelni:
 - A "Tapír"-csoport megalakulásának, egyes tagjainak történetét.
 - A koncentrációs táborok embertelen körülményeit.

Nincsenek megjegyzések: