2016. július 12., kedd

Könyvkritika: Váradi Júlia - Saul útja

A mai bejegyzésben tárgyalt könyv nemrégiben került hozzám, születésnapi ajándékként kaptam egy kedves barátnőmtől. Akik rendszeresen olvassák a blogomat, azok tisztában vannak azzal, hogy mennyire szeretem és dicsérem a Saul fia című filmet, ahol és amikor csak tudom, illetve már arról is sokszor írtam, hogy milyen érdeklődéssel fordulok a holokauszttal foglalkozó művek felé. Éppen ezért örültem nagyon, amikor hallottam, hogy a film sikere kapcsán jó pár hozzá kapcsolható könyvet adnak majd ki. Ezek egyike a Saul útja.
A történetről röviden: A könyv gyakorlatilag egy interjúkötet, ami a film alkotóival készült interjúkat gyűjti csokorba, ezek mellett pedig röviden ír a film fontosabb díjairól, részleteket tartalmaz egy magyar orvos visszaemlékezéseiből, aki Mengele boncolóorvosaként dolgozott Auschwitzban, illetve bemutatja azokat a mára történelmi jelentőségű vált fotókat, amiket sonderkommandósok készítettek a legnagyobb titokban az auschwitzi táborban.
A könyv minden szempontból tökéletes. Az interjúk alaposak, részletekbe menőek, kiderül belőlük, hogy egyik-másik interjúalanynak mit jelent a holokauszt, megtudhatunk érdekes plusz információkat a film különböző készítési fázisaiból, például hogy a hangmérnök milyen módszerrel szerezte be a filmhez szükséges zörejeket. Összességében az szűrhető le a beszélgetésekből, hogy a stáb minden egyes tagja szívügyének tekintette ezt a projektet, és arra törekedtek, hogy a nézők minél pontosabb képet kapjanak a Sonderkommandóról és a táborok mindennapjairól. Dr. Nyiszli Miklós visszaemlékezéseinek részletei is szépen belesimulnak az interjúk közé, és fel is keltik az olvasó érdeklődését a teljes napló iránt. Az auschwitzi fotográfiákról szóló fejezet bemutatja a fotókat és röviden ismerteti a történetüket. Személy szerint ezek miatt örülök a legjobban a könyvnek, mert elmondhatom magamról, hogy a birtokomban van egy olyan könyv, ami tartalmazza ezeknek a fontos történelmi dokumentumoknak a másolatát.
A könyv elsősorban azoknak lehet érdekes, akik már látták a Saul fiát, de bátran ajánlanám azoknak is, akik még csak most kezdenek ismerkedni a magyar filmtörténelem eme csodálatos alkotásával.


Értékelés: 5/5
Jelenetek, amiket érdemes figyelni:
  - Az egész könyvet. Nagyon érdekes és értékes olvasmány.

Nincsenek megjegyzések: