2018. március 9., péntek

Filmkritika: Lady Bird

Említettem már, hogy minden évre előre összeírok magamnak egy tervezetet, amelyben összegyűjtöm azokat a filmeket, amiket MINDENKÉPPEN moziban szeretnék megtekinteni. Ezek mellé pedig rendszeresen csatlakoznak olyan mozgóképek, amikre egy másik film előtti ajánlóban vagy a VOX mozimagazinban találok rá. A mai bejegyzés tárgyául szolgáló alkotás nagy esélyesnek számított a díjszezonban, én azonban már az első előzetes kiadásakor felfigyeltem rá, s pár hónapja szereztem tudomást róla, hogy a magyar mozikban is bemutatásra kerül majd. És hogy miért pont ez, és miért nem egyéb nagy esélyesek, amik szintén mentek/mennek a mozikban? Nos, elsősorban a főszereplő színésznő személye és a történet miatt esett erre a választásom.
A történetről röviden: Lady Bird egy tizenhét éves amerikai kamaszlány, aki katolikus iskolába jár, folyamatosan csatározik az édesanyjával, s közben a szerelmen, a továbbtanuláson töri a fejét, s teszi mindezt egy anyagilag nem éppen stabil időben…
Szeretem azokat a filmeket, amik a kamaszkorról, a felnőtté válás felé vezető útról, a közben felbukkanó pozitívumokról és negatívumokról szólnak. A Lady Bird sztorija nagyjából ugyanezen szavak mentén foglalható össze. A főszereplő hol a barátnőivel, hol az éppen aktuális pasijával tölti az idejét, lázad, kiakad, elvágyódik a jelenlegi helyzetéből. Mindeközben folyamatosan „háborúban áll”az anyukájával; kettejük érzelemgazdag viszonya központi helyet foglal el a cselekményben: látszólag nem igazán értik meg egymást, a film végére viszont egyértelművé válik, hogy mindketten mélyen tisztelik és szeretik a másikat (és hogy nem is olyan könnyű a szülőktől való elszakadás). A tiniévek szépsége, valamint a sokrétű anya-lánya kapcsolat mellett megismerhetjük a vallási iskolák mindennapjait, a fiatalok valláshoz való hozzáállását, s nagy hangsúlyt kap az anyagi bizonytalanság problematikája. Európai nézőként ugyan nem sokat tudok a filmben ábrázolt amerikai gazdasági gondokról, viszont ez egy olyan egyetemes dolog, ami bárkivel, a világ bármelyik részén megeshet, ezért nem volt nehéz megérteni. Bár tetszettek ezek a részek is, mégiscsak a kamaszkor napos- vagy épp árnyoldalát taglaló jelenetek voltak rám a legnagyobb hatással: az első szerelem, az első csalódás, az átmeneti mosolyszünet a legjobb barátnővel, a titkos rajongás a kedvenc tanár iránt, a szalagavató, meg persze a készülődés a továbbtanulásra, ami az első lépés a felnőtté válás hosszú és rögös útján. Mialatt végigkövettük Lady Birdöt a felsoroltakon, nem volt nehéz megkedvelnünk őt.  Saoirse Ronan fantasztikusat alakított a címszerepben, érzékenyen, mégis csupa természetességgel és visszafogottsággal játszotta el a főhősnőt. Láttam őt már jó pár filmben, s még a közepes alkotásokból is kitűnt a tehetségével. Ezért a szerepéért kapta meg a harmadik Oscar-jelölését, és nagyon remélem, hogy pár éven belül egy szobrocska (vagy akár több) büszke tulajdonosává lép elő. Az őt körülvevő mellékszereplők (a legjobb barátnő, a szülők, a testvér, a testvér barátnője, stb.) szerethetőek, érdekesek, vagy épp viccesek voltak, viszont szeretnék külön kitérni a két srácra, akikkel Lady Bird kapcsolatba került. Két ellentétes jellem, eltérő gondolkodásmóddal, háttérrel, sőt a lányhoz is másként viszonyultak. Nekem Danny szimpatikusabb volt, de meg tudtam érteni Lady Bird Kyle-hoz való vonzódását. Volt abban a fiúban valami megmagyarázhatatlan sárm és művésziség, aminek én sem tudtam teljes mértékben ellenállni :D (Timothée Chalamet-ból pedig nagy sztár lehet a későbbiekben)
A lezárás kissé befejezetlennek tűnt számomra, ettől függetlenül azonban egy csupa
szív, nem kevés humort és megható pillanatot tartalmazó filmélménnyel gazdagodik az, aki megtekinti Lady Bird első szárnypróbálgatásait.


Értékelés: 75%
Jelenetek, amiket érdemes figyelni:
  - Az összes szócsatát Lady Bird és az anyukája között.
  - A két fiúval folytatott kapcsolatok különbözőségét.
  - A szalagavatót.
  - Az édesanya által írt levéltöredékeket.


Lady Bird (Lady Bird)
színes, feliratos, 94 perc
Rendező: Greta Gerwig
Szereplők: Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Lucas Hedges, Timothée Chalamet, Beanie Feldstein, Tracy Letts

Nincsenek megjegyzések: