2014. október 18., szombat

Filmkritika: Mielőtt meghaltam

Sokak számára biztos ismerős a ma tárgyalt film, hiszen az idei Oscar-bácsi nagyon szerette ezt a filmet. Leginkább a sok pozitív kritika, az Oscar-hype és a színészek miatt vágtam bele a megtekintésébe.
A történetről röviden: Ron Woodroof egy igazi texasi: állandóan cowboykalapban jár, rodeókon vesz részt, ahol fogadásokat is bonyolít, de emellett nem veti meg a nők társaságát sem. Egy munkahelyi baleset folytán kórházba kerül, ahol kiderül, előrehaladott AIDS-beteg, az orvosok mindössze 30 napot jósolnak neki. Ron nem hajlandó ebbe belenyugodni, és megoldások után kezd el kutatni, hogy életét minél inkább meghosszabbítsa.
Abszolút értem már, miért magasztalta mindenki az egekig a filmet: mert tényleg jó. A személyes dráma mellett azt is bemutatja, hogy a '80-as években mennyire más volt a felfogás a HIV-vírusról, hogy a népesség nagy része szerint csakis homoszexuálisok terjeszthették és kaphatták el, s ebből kifolyólag a melegek iránti diszkrimináció is súlyosabb volt, mint napjainkban. Ron is ehhez a felfogáshoz tartja magát, de aztán megismerkedik Rayonnal, egy transzneművel, és ő lesz az, aki ráébreszti a főszereplőt, hogy az előítéletek sosem jók. Ők ketten indítják el a "Dallas Buyers Club"-ot, ahol is olyan gyógyszereket árulnak AIDS-betegeknek, amiknek bizonyítottan jó hatásuk van, de Amerikában nincsenek engedélyezve. Ahogy látható, a film sokféle problémát vet fel, és próbál boncolgatni, és ezeknek köszönhetően nem csupán egy ember tragédiáját nézhetjük, hanem szembesülhetünk a gyógyszercégek pénzéhségével, a diszkriminációval és azzal, ki hogyan birkózik meg a betegséggel.
Szinte minden bejegyzésemben szóba kerül a színészi játék, de ha egyszer ennek köszönhető az, hogy a film remek, akkor bizony minden egyes alkalommal ki kell térnünk rá. Mind Matthew McConaughey, mind Jared Leto nagyszerű munkát végeztek a karaktereikkel, nem csodálom, hogy Oscar lett a vége. :) Előbbi kisujjból hozza a nagyképű texasi embert, akinek élete egyik napról a másikra drasztikus módon változik meg, utóbbi pedig olyan érzékenységgel játszik el férfiként egy női szerepet, hogy egész végig, amíg a színen van, nem tudod levenni róla a szemed. (nem a látvány, hanem a játék miatt) A mellékszereplők is tisztességes munkát végeznek, bár a doktornő figuráját kicsit súlytalannak éreztem.
Nem tudnám rendesen mondatba foglalni, miért ajánlom megtekintésre a filmet, de szerintem akár a színészek, akár a történet miatt döntesz úgy, hogy leülsz megnézni, azt garantálom, hogy nem fogsz csalódni!

Értékelés: 90%
Jelenetek, amiket érdemes figyelni:
 - A két főszereplő játékát, különösen a közös jelenetekben.
 - Milyen ajándékkal állít be Ron a randijára.


Mielőtt meghaltam (Dallas Buyers Club)
színes, eredeti nyelvű, 116 perc
Rendező: Jean-Marc Vallée
Szereplők: Matthew McConaughey, Jared Leto, Jennifer Garner, Denis O'Hare, Steve Zahn, Michael O'Neill

Nincsenek megjegyzések: