2014. október 7., kedd

Könyvkritika: Tim Burton - Rímbörtön

Mivel a könyv is elég rövid, ezért a róla szóló véleményemet is rövidre fogom. Gondolom, senkinek nem kell bemutatnom Tim Burtont, a zseniális rendezőt, aki olyan filmekkel ajándékozott meg minket, mint az Ollókezű Edward, az Ed Wood, a Charlie és a csokigyár, vagy az Alice Csodaországban. Még évekkel ezelőtt olvastam egy Budapestre tartó vonatúton egy újságot, abban esett szó erről a kötetről, egyébként nem valószínű, hogy valaha is megtudtam volna, hogy Burton versírással is foglalkozik.
Ami a könyvet illeti: rövid versekből és a hozzájuk tartozó illusztrációkból álló gyűjtemény; a történetek főszereplői általában kisfiúk és kislányok, akikben van valami furcsa, abszurd, szürreális, nevezzétek, ahogy szeretnétek. Némelyik verstől elszomorodtam, némelyiken viszont jót nevettem, mert egytől egyig abszurd szituációk tömkelegét tartalmazzák. Aki egy kicsit is szereti Tim Burtont, az abszurditást, vagy csak szeretne elrugaszkodni egy időre a valóságtól, annak jó szívvel tudom ajánlani ezt a kis olvasmányt.

Értékelés: 5/5
Jelenetek, amiket érdemes figyelni (rendhagyó módon, mivel verseskönyvről beszélünk, a kedvenc versrészleteimet osztanám meg veletek):

- "Az orvos így felelt:
  - Hát eljött az igazság napja.
 E fura szerzetnek nem maga az apja.
  Sok még a kérdés,
de hogy nem magára üt ő,
az amiatt van, hogy az apa
egy mikrohullámú sütő." /Robotgépgyerek/

- "Pálcikasrác számára jelnek elég intő,
  hogy még karácsonyfája is jobb bőrben volt, mint ő." /Pálcikasrác és az ünnepek/

- "A nevem Jani,
 de a barátaim csak úgy hívnak:
 "a rusnya Pingvinsrác"." /Jani, a rusnya Pingvinsrác/
(elgondolkodtam, hogy ezt a verset nem-e Pingvin karaktere ihlette a Batmanből; elvégre Burton (is)csinált filmet a denevéremberről... :D)

Nincsenek megjegyzések: