2017. január 11., szerda

Golden Globe 2017

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Golden Globe-díjakat. Damien Chazelle filmje, a Kaliforniai álom rekordot döntött a hét darab bezsebelt díjjal, de meglepetések is akadtak a nyertesek között. Rövid összefoglalóm a díjátadóról.
Amikor megtudtam, hogy Jimmy Fallon lesz a show műsorvezetője, nagyon megörültem neki, mert a talk showjában is állandóan poénkodik és különböző kreatív rovatokat talál ki, amiken keresztül szórakoztathatja a közönségét. Ehhez képest csalódottan vettem tudomásul, hogy a remekbe szabott és a Kaliforniai álom első jelenetére hajazó nyitány után eléggé elsikkadt a műsorvezető jelenléte: néha bedobott egy-két gyors poént, de alig volt a színpadon. Nagyon remélem, hogy az Oscaron nem fog ugyanez megismétlődni Jimmy Kimmellel is, akinek szintén imádom a stílusát. Térjünk is át a díjazottakra! A Kaliforniai álom díjai közül egyedül a színészi alakítás elismerésével nem értek egyet, számomra Ryan Gosling semmi kiemelkedőt nem nyújtott a film során. A további kategóriáknál (ahol nem ez a film nyert), volt pár meglepetés. Isabelle Huppert és az Elle díjazása váratlan fordulat volt, szinte biztos voltam benne, hogy Natalie Portman lesz a befutó. A férfi mellékszereplő kategóriánál is egyértelműnek tűnt Mahershala Ali (Moonlight) győzelme, ehhez képest Aaron Taylor-Johnson (Éjszakai ragadozók) kapta az elismerést, akinek dicsérték ugyan a filmben nyújtott alakítását, de azért nem ennyire. Televíziós fronton nem sokat tudok hozzászólni a nyertesekhez, mivel nagyon kevés jelölt tv-sorozatot követek, de számomra a lényeg, hogy az American Crime Story és Sarah Paulson is kaptak egy-egy díjat, amit abszolút megérdemeltek. A színésznőt ismerem már az American Horror Storyból, ott is folyamatosan izgalmasabbnál izgalmasabb karaktereket játszott el, de Marcia Clark eljátszásával nyűgözött le engem a leginkább. Egyszerre volt törékeny, határozott, eltökélt, s azt is megtudhattuk, hogy mi mindenen kellett keresztülmennie a tárgyalás során, hogy hányszor hurcolta meg a bulvársajtó az öltözéke és a hajstílusa miatt.
Összefoglalva tehát, az idei Golden Globe hordozott magában meglepetéseket, de ami a műsort illeti, semmi újat vagy egyedit nem kínált fel. Kíváncsian várom, ezek után hogyan alakulnak az Oscar-jelölések, amiket egyébként január 24.-én hirdetnek majd ki.


Úgy döntöttem, rendhagyó módon ennek a bejegyzésnek a végén is kiemelek olyan momentumokat a gáláról, amiknek szerintem érdemes utánanéznetek vagy ha csak ezután nézitek meg, akkor mindenképpen figyeljetek oda rájuk:
  - A nyitójelenet, ami legalább annyira varázslatos, mint az őt ihlető eredeti jelenet a Kaliforniai álomból.
  - Kristen Wiig és Steve Carrell felkonferálja az animációs kategóriát. Szem nem marad szárazon... a röhögéstől.
  - Meryl Streep beszédét a Cecil B. DeMille életműdíj átvételekor.
  - Jimmy Fallon felkonferálja Eddie Redmayne-t és Jessica Chastaint az "Insane in the Membrane" című szám dallamára. Garantált a dallamtapadás.

Nincsenek megjegyzések: