2017. január 29., vasárnap

Könyvkritika: Leon Leyson - A lehetetlen valóra vált

Pénteken, január 27.-én volt a holokauszt áldozatainak emléknapja, és ennek alkalmából a moly.hu oldalon minden évben indítanak egy kihívást, ahol egy témába vágó könyvet kell elolvasni. Már negyedik éve, hogy mindig részt veszek a kihíváson, és ebben az évben a ma bemutatandó kötetre esett a választásom.
A történetről röviden: Leon Leyson egy zsidó származású lengyel, aki átélte és túlélte a holokauszt borzalmait. Családjával először a krakkói gettóba zárták be, később több lengyelországi munkatáborba is elszállították őket, de végül Oskar Schindlernek és az ő azóta elhíresült listájának köszönhetően menekültek meg a náci megtorlástól. Leon visszaemlékezésében bemutatja nekünk családját, mesél a gettóban és a munkatáborban töltött éveiről, de a felszabadulás utáni életükbe is betekintést enged...
Olvastam már túlélők által írt visszaemlékezéseket, Leon történetében az volt számomra az újdonság, hogy nemcsak a saját élményeiről számolt be, hanem megismertette velünk Oskar Schindlert is, akiről én korábban csak a méltán híres filmben hallottam. Leon hozzáállásában az tetszett jobban, hogy folyamatosan a családjára gondolt, igyekezett nekik segíteni még a legsötétebb dolgok közepette is, és mindig kitartott, igaz, egy idő után a szenvedések őt is megtörték. A leginkább azonban az fogott meg a könyvben, hogy a felszabadulásuknál nem hagyta abba a történetet, hanem tovább mesélt, és ezáltal azt is megtudhattuk, hogy még a háború után is sokan gyűlölködve fordultak a zsidók felé ahelyett, hogy segítettek volna nekik. A könyvben fotómellékletek is helyet kaptak, valamint Schindler listájának az az oldala is, amelyiken rajta van Leon neve, ezek még egy pluszt adtak a már elmondott történethez. Engem viszont az utószó érintett meg a legjobban, de nem árulom el, mi van benne, ha érdekel titeket, olvassátok el!
Rövid könyvről van szó, ezért sok mindent nem is tudok mondani róla. Aki - hozzám hasonlóan - érdeklődik a holokauszt témájával foglalkozó művek iránt, annak mindenképpen ajánlom, hogy alkalomadtán ismerkedjen meg ezzel a visszaemlékezéssel is. A többieknek is tudom ajánlani, mert abszolút olvasásra érdemes kötetről van szó.


Értékelés: 4/5
Jelenetek, amiket érdemes figyelni:
  - A nácik különféle kegyetlenkedéseit. Borzasztó, hogy emberek képesek voltak ilyeneket tenni más emberekkel.
  - A Leyson-család felszabadulás utáni életét.
  - A mellékleteket és az utószót.

Nincsenek megjegyzések: