2017. augusztus 20., vasárnap

Filmkritika: Minden, minden

Augusztusi mozis kirándulásom alkalmával egy ifjúsági/romantikus könyvadaptációt tekintettem meg. A könyvet még nem olvastam, de várólistán van, úgyhogy ne számítsatok összehasonlítgatásokra, csak és kizárólag a filmre fog koncentrálni a bejegyzés.
A történetről röviden: Maddynek egy ritka betegsége van, aminek következtében egész életét speciálisan átalakított házukba zárva tölti, ugyanis mindenre allergiás. Egy nap a szomszédba új család költözik, amelynek kamasz fiú tagja, Olly hamarosan érdeklődni kezd Maddy iránt…
Még februárban láttam a film első előzetesét, és megtetszett a hangulata (meg persze az sem volt elhanyagolható tény, hogy Nick Robinson játssza a férfi főszerepet, akit imádtam A nyár királyaiban). Az elmúlt években megszaporodtak az ilyen típusú filmek, amelyekben a szerelmes főszereplők egyik tagja (vagy akár mindkettejük) valamilyen betegséggel küzd, de ennek ellenére is rátalál a csodálatos érzés, amit úgy hívnak: szerelem. Két személyes kedvencem ezen filmek sorából a Csillagainkban a hiba és a Mielőtt megismertelek, amikben szerintem tökéletesen ábrázolták a szerelemmel és a betegséggel való együttélést. Ebből a filmből ez sajnos hiányzott. Kaptunk egy korrekt szerelmesfilmet, két könnyen megkedvelhető főszereplővel, akik között letagadhatatlan volt a kémia, de amikor a betegség kérdésköre került szóba, akkor kezdődtek a problémák. A film ugyanis elég felszínesen kezelte ezt a témát, amik leginkább Maddy szélsőséges döntéshozásaiban nyilvánultak meg. De még ennél is tovább ment, és prezentált egy olyan fordulatot, amitől még mindig csóválom a fejem, és kérdések sokasága kavarog a fejemben. Mégsem tudok teljesen haragudni a filmre, és ennek két oka van: a főszerepeket alakító színészek. Aranyos jelenetekben kamaszos természetességgel és apró gesztusokkal mutatták be először a vonzalmat, majd pedig a lassan kialakuló szerelmet. Rajtuk kívül nem sok emlékezetes figurával találkozhattunk a történetben, szinte mindenki egysíkú, egyetlen tulajdonság által meghatározott mellékszereplő volt.
Kellemes hangulatú, szerethető film, ami csajos délutánra, randis estére, szingli lélekgyógyírnak megfelel, de a mélyebb rétegekben nem elhanyagolható hibákat rejt magában, amiken lehetett volna még alakítani kicsit. Tervezem elolvasni a könyvváltozatot, remélem, ott kapok választ néhány felmerült kérdésre.
(egyetlen apróság: amikor Maddy nézegette magát a tükörben, hány embernek ugrott be Bella az Alkonyat – Hajnalhasadás I. részből? Légyszi mondjátok, hogy nem én vagyok az egyetlen, akinek rögtön ez a párhuzam jutott eszébe!!! :D)


Értékelés: 65%
Jelenetek, amiket érdemes figyelni:
  - Az SMS-ezések életre kelnek.
  - Az űrhajóst. :DD
  - A két főszereplő közös jeleneteit.


Minden, minden (Everything, Everything)
színes, magyarul beszélő, 96 perc
Rendező: Stella Meghie
Szereplők: Amandla Stenberg, Nick Robinson, Anika Noni Rose, Ana de la Reguera, Taylor Hickson, Danube Hermosillo

Nincsenek megjegyzések: