2017. augusztus 9., szerda

Könyvkritika: David Langford - Harry Potter világa és a hetedik könyv titkai

Visszatérünk egy kicsit saját könyveimhez és a múltkori Harry Potterhez kapcsolódó olvasmány után ismét egy ilyen könyvvel jelentkezem.
A történetről röviden: A kötet nagyjából tíz évvel ezelőtt, még a hetedik Harry Potter előtt jelent meg. Amellett, hogy az utolsó rész lehetséges történetszálait boncolgatja, az egész Potter-sorozatot is tárgyalja. Elemzi Rowling írói technikáit, a cselekményben előre elrejtett utalásait, de a szereplők neveiről, a fontosabb részletekről is tudhatunk meg érdekességeket…
A tíz évvel ezelőtti első olvasás alkalmával természetesen a hetedik kötetről folyó találgatások keltették fel leginkább a kíváncsiságomat, de a többi kötetről szóló fejezetek is nagyon érdekesek voltak. Egy csomó minden apróságot, szójátékot, egy-egy név jelentését ebből a könyvből tudtam és tanultam meg, s magáról a cselekményvezetésről is kaptam új információkat, holott akkoriban azt hittem, mindent tudok a Harry Potter-univerzumról. Könnyen olvasható, érdekes és jól megmagyarázott fejtegetéseket tartalmazó kiadvány ez, ami a humort sem nélkülözi. Az egyes fejezetekben különböző témákat érint az író: szóba kerül a varázslás, a varázslógenetika, az elbeszélésben felbukkanó rejtett utalások, amik később kapnak nagy jelentőséget, és persze sok szó esik a befejezésről is. Nekem az egyik kedvenc fejezetem a hetedik kötet történetét megjósoló rész, ahol a vicces intermezzók között egész érdekes feltételezésekre is bukkanhatunk, amik utólag teljesen helytállónak bizonyultak.
Nem szaporítom tovább a szót, röviden összefoglalom: aki Harry Potter-rajongónak tartja magát, vagy legalábbis olvasta és szerette a sorozatot, annak mindenképp érdemes egyszer megismerkednie ezzel a könyvvel is. Igaz, kissé idejét múltnak számít, hiszen a hetedik rész már kilenc éve olvasható, viszont akkor is lehet benne egyéb érdekes dolgokra bukkanni. És még az is előfordulhat, hogy meghozza a kedvet egy Harry Potter-újraolvasáshoz. :)


Értékelés: 4/5
Jelenetek, amiket érdemes figyelni (ezúttal a számomra kedvenc fejezeteket sorolom fel, mivel itt szó szerint vett jelenetekről nem igazán beszélhetünk):
  - "Puskák a falon"
  - "Névadás"
  - "Füst és tükrök"
  - "Kellemetlen következmények"
  - "Fenyegető árnyak"
  - "Elvarratlan szálak"
  - "Buktatók és botlások"
  - "A Harry Potter vége"

Nincsenek megjegyzések: