2017. augusztus 22., kedd

Könyvkritika: Köves Gábor - Mi az, hogy nagymenők?

A mai bejegyzésben egy interjúkötetet fogok nektek bemutatni. Tavaly nyáron olvastam róla a VOX mozimagazinban, megtetszett a róla írt ajánló, plusz jómagam is belelapoztam egy könyvesboltban, várólistára, most meg elolvasásra került.
A történetről röviden: Köves Gábor újságíró jó pár híres emberrel interjúzott, ezekből válogatva készítette el ezt a könyvet…
A kötet fejezeteiben egy közös téma mentén csoportosítanak össze különféle művészeti ágból érkező embereket: vannak itt írók, rendezők, drámaírók és színészek. Mindegyik interjú előtt a szerző rövid bevezetőben meséli el az egyes beszélgetések létrejöttét, apropóját, illetve megosztja velünk az interjúalannyal kapcsolatos benyomásait. A kérdező felkészültségéről tanúskodik az, hogy mindegyik művész életművével tökéletesen tisztában van, kérdései pedig nem felszínes, bulváros témákat járnak körbe, hanem érdekes dolgokra irányulnak, s ennek köszönhetően a válaszadók nagy többsége sem pár szóval vagy mondattal válaszol, hanem hosszan kifejtve mondja el a véleményét, érzéseit, s akár még apró személyes titkokra is fény derül. Akad ugyan néhány kivétel, ahol tisztán kiérezhető a szövegből egyfajta távolságtartás, s ez bizony az interjú befogadására is hatással van, de szerencsére nagyobb mennyiségben olvashatunk jó kedélyű párbeszédeket, ahol a megkérdezett művész szívesen sztorizgat, mesél el részleteket egy-egy könyvéről vagy épp filmjéről, és kedvenc dolgait sem hallgatja el. Nekem a két legérdekesebb művész ebben a könyvben az író és a filmrendező volt: az írókkal készült interjúkban az tetszett a legjobban, ahogy az írásról, a könyvpiac jelenlegi állásáról, az olvasókról értekeztek, a rendezőknél pedig a filmkészítésről, valamint a saját filmjeikről elmondottak. Őszinte leszek: van jó pár olyan személy a könyvben, akikről az olvasás előtt még sosem hallottam, vagy ha mégis, legfeljebb csak a nevüket és egy jellemző művük címét. Számomra ezért is volt jó élmény elolvasni a Mi az, hogy nagymenők?-et, mert így felfigyeltem egy-két új arcra, illetve a korábbról már ismert művészekről kialakult véleményem is finomodott kicsit.
A borítón található rövid ízelítő a meginterjúvoltakról, de rövid lapozás után a tartalomban is utánanézhet az egyszeri olvasó, hogy kikre számíthat, ha kezébe veszi ezt a könyvet. Véleményem szerint mindenki találhat benne legalább egy olyan embert, akit vagy nagyon kedvel, vagy jobban ismer a többieknél, ám akkor sem szabad megijedni, ha egyet sem talál, a beszélgetések különösebb háttértudás nélkül is maradéktalanul élvezhetőek. Örülnék neki, ha a szerző tervezne folytatást, mert én szívesen olvasnék további, ezekhez hasonló színvonalas interjúkat.


Értékelés: 4,5/5
Jelenetek, amiket érdemes figyelni (a múltkori könyvértékeléshez hasonlóan itt sincsenek szoros értelemben vett jelenetek, így ezúttal a kedvenc interjúkat emelem ki):
  - Eric Idle és Terry Gilliam
  - Lars von Trier, Mads Mikkelsen
  - Claude Lanzmann, Art Spiegelman, Elie Wiesel
  - Bud Spencer

Nincsenek megjegyzések: