2017. szeptember 17., vasárnap

Filmkritika: Amerikai bérgyilkos

A mai alkalommal egy olyan filmről lesz szó, amire igazából a főszereplője miatt mentem el. Nem kell megijedni, igyekszem objektívan fogalmazni, és nem csak arról regélni, hogy a srác mennyire jól nézett ki az egyes jelenetekben :)
A történetről röviden: Mitch Rapp egy terroristatámadás során veszíti el menyasszonyát. Ezért úgy dönt, hogy a maga módján nekiáll kiirtani az arab terroristákat. A CIA felfigyel a tevékenységére, és beszervezi őt egy titkos programba, de hamarosan már a terepen is bizonyítania kell…
Még mielőtt rátérnék a filmre, hadd értekezzek egy kicsit a korhatár besorolás furcsaságairól. Az Amerikai bérgyilkos ugyanis tizennyolcas karikával megy a mozikban, méghozzá azért, mert a lövöldözős-késelős jelenetek alkalmával fröcsög a vér, illetve a szereplők is elég cifrán káromkodnak. Ugyanez volt a felállás a tavalyi Deadpool című filmnél, ami viszont csupán 16-os besorolást kapott. Kérdem én: mire fel? Jó, tudom, hogy a nézők amúgy sem tartják be feltétlenül, meg az a két év nem oszt, nem szoroz, de akkor is furcsa. De térjünk is rá a filmre! Amiről egyébként sok rosszat nem lehet elmondani: a cselekményvezetése követhető, a harci jelenetek remekül megkoreografáltak és látványosak, és a főszereplők is helytállnak szerepkörükben. Ugyan van egy-két jelenet, ami szerintem nem állja meg a helyét logikai szempontból, vannak tipikus akciófilmes túlzások, de ennyi még belefér. A főszerepben Dylan O’Brien igazi akciósztár alkattá avanzsálódik, hihetetlen volt nézni, ahogy egyik pillanatban fegyverrel, a következőben puszta kézzel intézte el az ellenséget. Főleg annak tükrében, hogy a sorozatban, amivel híressé vált, egy olyan srácot játszik, aki csak csetlik-botlik, ha harcról van szó. De pont ezért szeretjük :) A kiképzőtisztjét játszó Michael Keaton sok évtizednyi filmes tapasztalat könnyedségével hozza a szigorú exkatonát, nekem egyedül a negatív karaktert megformáló Taylor Kitsch volt kissé sótlan.
Összességében nézve tehát nem az a típusú film, ami megreformálná műfaját, vagy valami egészen újat mutatna a közönségnek, de a játékidő idejére leköti a nézőjét, vagyis egyszeri kikapcsolódásnak elmegy.
Mások vagyunk, másképp gondolkodunk, és biztos vannak olyanok a Teen Wolf rajongói táborban, akik vagy életkoruknál, vagy érdeklődési körüknél fogva nem fognak egyetérteni velem, de én melegen ajánlom ezt a filmet azoknak, akiknek Stiles az első számú kedvencük vagy legalábbis ott van a kedvenceik között. Jómagam egyébként ebből a filmből kaptam meg azt, amire a sorozatban öt és fél évada vártam; lehet találgatni, hogy mi volt az :DD Szóval maradjunk annyiban, hogy az átlagnézőnek sem rossz szórakozás, de Stiles kedvelőinek igazi bűnös élvezet ez a film.


Értékelés: 70%
Jelenetek, amiket érdemes figyelni:
  - A film eleji tengerpari lövöldözést. Azonnal beránt a történetbe.
  - Dylan O'Brient az egész film során. Mert csak úgy.
  - A harci és akciójeleneteket.


Amerikai bérgyilkos (American Assassin)
színes, magyarul beszélő, 111 perc
Rendező: Michael Cuesta
Szereplők: Dylan O'Brien, Michael Keaton, Taylor Kitsch, Sanaa Lathan, David Suchet, Scott Adkins, Shiva Negar

Nincsenek megjegyzések: