2016. január 14., csütörtök

Oscar-jelölések 2016

Ma  -  magyar idő szerint délután fél háromkor - kihirdették az idei év Oscar-jelöléseit. Sikerült online élőben követnem a bejelentést, így első kézből értesülhettem a jelöltekről. Akárcsak a Golden Globe-nál, itt is ezúttal egyetlen kategória jelöltjei lebegtek a szemem előtt, és szerencsére nem kellett csalódnom, a Saul fia ugyanis Oscar-jelölt lett!
A díjszezon beindulás óta sokszor elgondolkodtam, hogy talán ez az első olyan alkalom, amikor valamilyen szinten hidegen hagy, hogy melyik film lesz a legjobb, illetve hogy a színész kategóriákban kik diadalmaskodnak, mivel most minden idegszálammal a Legjobb idegennyelvű film kategóriára összpontosítok. Természetesen nem ignorálom teljes mértékben a fenti kategóriákat sem, de ezúttal sokkal jobban érdekel az, hogy Magyarország esetlegesen nyer egy Oscart, mint az, hogy "szegény, szerencsétlen" Leonardo DiCaprio megkapja-e végre a díjat, ami nagyjából a karrierje kezdete óta jár neki. Tévedés ne essék, nem áll szándékomban kritizálni a színészt, mert jó pár filmjét láttam már, és azok alapján remek színésznek tartom és elismerem a munkásságát, de úgy gondolom, hogy nekünk, magyaroknak az idei Oscar-gála elsősorban a Saul fiáról kell, hogy szóljon, nem pedig a többi kategóriáról.
Igaz, alapvetően jobb jelölések születtek itt, mint a Golden Globe-on, de azért van pár kategória, amiken meglepődtem. Hol van például Quentin Tarantino és Aaron Sorkin a forgatókönyv-kategóriából??? Sorkin ráadásul megkapta a Globe-ot, és még így is mellőzték, én ezt egyszerűen nem értem... A legjobb film-kategóriából hova tűnt a Carol? Kilenc filmet lehet ide nevezni, szerintem még simán befért volna. A mellékszereplőknél Stallonét továbbra sem tudom megemészteni, de nekem a legnagyobb értetlenség még mindig a Legjobb betétdal-kategória. Biztos velem van a baj, de nem értem, mi olyan jó a Writing's On The Wall című dalban. Számomra nem több, mint Adele - Skyfalljának a majmolása; egyáltalán nem jó vagy kiemelkedő. Remélem, valamelyik másikra szavaznak végül.
A bejegyzés végére linkelem a jelöltek teljes listáját. A díjátadó február 28.-án lesz, Chris Rock lesz a műsorvezető, és számunkra újdonság, hogy a Duna televízió élőben fogja közvetíteni a nagy eseményt (valószínűleg a Saul fia várható sikere miatt). Remélhetőleg úgy alakulnak majd a dolgaim, hogy interneten tudom majd élőben követni a műsort, mert már régóta tervezem, hogy egyszer végigülöm a teljes Oscart. Persze az igazi nagy vágyam az, hogy egyszer a helyszínen ülve nézhessem, ahogy a legnagyobb sztárok felvonulnak, díjat adnak és vesznek át, de már az internetes live stream nézése is nagy előrelépés lesz az eddigiekhez képest.
A teljes lista:
http://www.imdb.com/awards-central/oscars/?pf_rd_m=A2FGELUUNOQJNL&pf_rd_p=2388817622&pf_rd_r=12R6S0BCDWVXKPA66J6M&pf_rd_s=center-1&pf_rd_t=15061&pf_rd_i=homepage&ref_=hm_hm_ac_acd_lk5

(Akik pedig esetleg hiányolják a könyves posztjaimat, azokat most megnyugtatnám, hogy már kéznél van a következő olvasmány, hamarosan nekiállok, úgyhogy legkésőbb jövő hét vége felé biztosan érkezik bejegyzés könyves témában is.)

Nincsenek megjegyzések: