2016. január 30., szombat

Filmkritika: A szoba

Ha még emlékeztek, a 2015-ös év végi összesítésemben utaltam rá, hogy idénre már van egy tervezetem, hogy milyen filmekre ülök be moziba, de ugyanakkor biztosan lesznek hirtelen felindulásból elkövetett mozizásaim is. Nos, a mai film pont az utóbbi kategóriába illeszkedik be. Hallottam és olvastam róla, de csak decemberben lett biztos, hogy a magyar mozik bemutatják, méghozzá januárban. Eredetileg egy másik film volt tervben erre a hónapra, de az végül átcsúszott februárra (egész pontosan február másodikára, szóval arról is olvashattok hamarosan).
A történetről röviden: Anya és az ötéves Jack együtt élnek a Szobában. Jack számára Szoba a világ, itt tölti mindennapjait, játszik, eszik, alszik. A kisfiú ötödik születésnapja után nem sokkal Anya mesél neki a valódi világról, és végül sikerül is megszökniük. Kettejük élete ezután kezdődik csak el igazán...
A film Emma Donoghue azonos című, 2010-ben megjelent könyvén alapul, a forgatókönyvet is az írónő írta. Terveim között szerepel a nyomtatott verzió elolvasása, de most nem bírtam várni a filmmel addig, amíg a könyvet el nem olvastam.
A film két részre osztható. Az elején Anyával és Jackkel együtt mi is a Szobába vagyunk bezárva. Végigkövethetjük a mindennapjaikat, a félelmetes éjjeleket, amikor eljön Öreg Nick, és Jacknek a Szekrényben kell aludnia, a napokat, amikor Anyának rosszkedve van, és csak fekszik egész nap. Aztán megtörténik a szökés, és onnantól azt láthatjuk, hogy Jack hogyan fedezi fel apránként a világot, míg Anyán eluralkodik a depresszió, mert nem bír visszailleszkedni a világba. Az erős történetvezetés, a remek operatőri munka mellett fontos kiemelni a színészeket is, mert nélkülük ez a film nem működne igazán. Brie Larson lenyűgöző alakítást nyújt: egyszerre látjuk benne az anyát, aki bármit megtenne a gyermeke biztonságáért és a lányt, akit sok éve elraboltak, és bezárva tartottak. Sokszor egy pillantása vagy gesztusa többet mond, mint négy-öt mondata. Abszolút megérdemelte a Golden Globe-ot és véleményem szerint az Oscarra is nagy esélye van. Jacob Tremblay Jack szerepében szintén dicséretre méltó: szinte hihetetlen, hogy fiatal kora ellenére milyen remek alakítást nyújt.
A szoba gyönyörű film. Egyszerre szól a szülő-gyermek kapcsolatról, az évekig fogságban töltött idő után a társadalomba, a mindennapokba való beilleszkedésről, de mindezek felett, a szeretetről. Nagyon sok érzelmes jelenet van benne, sokszor lehet rajta sírni, de legalább ennyiszer csal mosolyt az arcunkra. Érdemes megnézni!


Értékelés: 90%
Jelenetek, amiket érdemes figyelni:
  - Jack szökését.
  - Anya és Jack első találkozása a kisfiú szökése után.
  - A film végi visszatérés Szobába.
  - Brie Larson és Jacob Tremblay összes közös és egyéni jeleneteit.


A szoba (Room)
színes, eredeti nyelvű, 118 perc
Rendező: Lenny Abrahamson
Szereplők: Brie Larson, Jacob Tremblay, Joan Allen, William H. Macy, Sean Bridgers

Nincsenek megjegyzések: