2017. december 5., kedd

Könyvkritika: Florence Montgomery - A gyermekszív rejtelmei

Ezúttal egy olyan könyvről fogok írni, ami - hasonlóan az idei olvasmányaim nagy részéhez – a magánkönyvtáramban található. Eredetileg nem volt betervezve, csakhogy a könyvtárból két könyv helyett csak egyet sikerült kikölcsönöznöm, s hirtelen ötlettől vezérelve úgy döntöttem, választok egy kötetet a polcomról, s újraolvasom.
A történetről röviden: Humphrey és Miles két testvér, akik egy kastélyban élnek. Édesanyjukat két éve veszítették el, azóta apjuk egyedül neveli őket, de őt sokszor elszólítja otthonról képviselői kötelessége. A két kisfiú közül Humphrey mozgékony, életvidám, aki állandóan töri valamin a fejét, Miles visszahúzódó, de felnéz a bátyjára, s benne van minden őrült ötletében, aminek általában az lesz a vége, hogy megbetegszik. Egy alkalommal felmásznak egy faágra, ami egy tó fölé hajlik. Az ág letörik, mindketten a vízbe esnek, de ezúttal Humphrey lesz az, aki súlyosan megsérül…
Rövidke, könnyen olvasható könyvről van szó, amiben sok konkrét esemény nem történik, nagyjából a két kisfiú mindennapjaiba nyerhetünk bepillantást, illetve alkalmanként Humphrey gondolatait is megismerhetjük, hogy a külvilág (és az apjuk) szemében bajkeverő és felelőtlen fiú valójában nagyon érzelmes, sokat gondol édesanyjára, s ugyanúgy vágyik a szeretetre, mint kisöccse. Azonban a vakmerő tetteivel és azzal, hogy jó pár alkalommal veszélybe sodorja Milest, folyamatosan kivívja édesapjuk haragját. A szerencsétlen baleset folytán Humphrey gyógyíthatatlan sérüléseket szenved, valamint lázálmai lesznek, s ekkor mutatkozik meg az apa előtt fia igazi énje. A történetnek egyébként ezek a legszebb és legmeghatóbb részei, amikor a kisfiú az édesanyjáról, a halálról és az öccse miatti aggodalmáról beszél.
Ne a lustaságomnak, hanem a kötet rövidségének tudjátok be, hogy ismét egy viszonylag rövid bejegyzést írtam. Aranyos, vicces és nagyon szívhez szóló kis elbeszélésről van szó, aminek tulajdonképpeni főszereplője Humphrey és az ő meg nem értett ártatlan gyermeki lelke.


Értékelés: 3,5/5
Jelenetek, amiket érdemes figyelni:
  - Humphreyx születésnapi ajándékot vesz édesapjának.
  - A vicces helyzeteket, amiket Humphrey kreál.
  - Az utolsó fejezetet.

Nincsenek megjegyzések: