2018. szeptember 11., kedd

Könyvkritika: Ota Kraus, Erich Kulka - Halálgyár

Számtalan bejegyzésben került már említésre, hogy mindig nagy érdeklődéssel fordulok a holokauszttal foglalkozó irodalmi és mozgóképes alkotások felé, születtek is erről blogbejegyzések az elmúlt években. Legutóbb januárban, a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából posztoltam egy könyvkritikát, az ősz beköszöntével pedig úgy döntöttem, ismét visszatérek a témához.
A történetről röviden: A kötet szerzői, Ota Kraus és Erich Kulka cseh politikai foglyokként tartózkodtak Auschwitz-Birkenauban nagyjából három éven keresztül. Az ott áléltekre való visszaemlékezéseik mellett más túlélők is megszólalnak, valamint fennmaradt náci dokumentumok és a nürnbergi per anyagai szolgálnak a könyv gerincéül…
A könyvtárból a korábbi, 1958-as (létezik egy 2000-es is) kiadást sikerült beszereznem, úgyhogy az elején tartottam is tőle, hogy az esetleges szövegbeli fogalmazások zavarni fognak, és nem tudok majd az elmondottakra koncentrálni, valamint értelemszerűen voltak olyan dolgok, amikben azóta történtek változások. Nos, helyenként valóban érződött, hogy túlcifrázottak a mondatok, de ez nem befolyásolta különösebben az olvasmányélményt. A könyv fejezetekre tagolódott, amelyekben a szerzők az auschwitzi táborkomplexum különféle altáborainak, helyszíneinek bemutatása mellett a mindennapi életről, az őrök kegyetlenkedéseiről, a titokban szerveződő ellenállási mozgalmakról és arról a tevékenységről is sokat beszéltek, ami miatt igazán hírhedtté vált a hely: a gázkamrákról és a hozzájuk tartozó krematóriumokról, amikben európai zsidók és nem zsidók százezreit ölték meg kegyetlen módszerekkel, félelmetesen megszervezett keretek között. A leírt információk nagy része nem volt ismeretlen előttem, hiszen mint már mondtam, jó ideje olvasok könyveket ebben a témában, viszont voltak részletek, amikről korábban nem tudtam sokat, ezekre nagyobb figyelmet fordítottam. Ami összességében nézve a legnagyobb bajom volt a könyvvel, az a szerkesztettsége. A szerzők többször hangsúlyozták: az vezérelte őket a kötet megírásában, hogy a világ részletes képet kapjon arról, milyen szörnyűségek folytak Auschwitz szögesdrót-kerítései mögött, mégis végig azt éreztem, a sokféle felmerülő témáról csak felületes elbeszélések születtek, mintha az elmondottak mennyisége fontosabb lett volna a minőségénél. A könyv elolvasása után egyáltalán nem érzem úgy, hogy minden fontosabb ténynek birtokában lennék, és konkrét képet tudnék alkotni a tábor működéséről. Tisztában vagyok vele, hogy mi, akik csupán a visszaemlékezésekből szerezhetünk tudomást ezen dolgokról, sosem érthetünk meg minden egyes apróságot, de még így is kevésnek gondolom az átadott információt. Olvastam már vallomásokat más foglyoktól, azok sokkal részletesebben taglalták a táborban folyó mindennapokat, az átélt eseményeket.
Habár megdöbbentő és borzasztó dolgok sokasága került elő a vallomásokból és a felhasznált dokumentumokból, számomra egyszerűen hiányzott a kohézió, ami igazán egységessé tette volna őket, illetve az egyes fejezetek rövidre szabott alfejezetekre bontása sem nyerte el mindig a tetszésemet. Nagyon-nagyon ritkán, mondhatnám, szinte soha nem fordul elő az, hogy én nemtetszésemnek adjak hangot egy holokauszttal foglalkozó könyv esetében, pláne ha az túlélőktől származik, most mégis ez a helyzet. Ez az első alkalom, amikor nem hatottak rám olyan mély módon az olvasottak, mint ahogy az lenni szokott a témában született művek esetében.


Értékelés: 3,5/5
Jelenetek, amiket érdemes figyelni:
  - A rajzolt illusztrációkat, valamint a fényképeket.
  - A magyarországi zsidók deportálásával foglalkozó részeket.

Nincsenek megjegyzések: