2019. február 8., péntek

Filmkritika: Két királynő

A Farkasbőrben című mini-sorozatot bemutató bejegyzésben már szóba került az angol történelem iránti érdeklődésem; ezt az utat folytatva írok most az első 2019-es mozizásomról, ami egyben az első filmes bejegyzés ebben az évben.
A történetről röviden: Stuart Mária 18 évesen megözvegyül, s nem sokkal ezután hazatér Skóciába, hogy királynőként uralkodhasson, illetve benyújtja igényét az angol trónra is. Az I. Erzsébettel folytatott rivalizálás, az ehhez köthető protestáns lázadások mellett keményen küzdenie kell azért is, hogy katolikus lordjai teljes jogú uralkodónak tekintsék…
Ahogy már korábban említettem, nemrégiben vetettem bele magam az angol történelem mélyebb megismerésébe. Eleinte csak a viktoriánus korra és annak irodalmára fókuszáltam, utána kezdtem el más időszakok felé fordulni, mint például a Rózsák Háborúja vagy VIII. Henrik kora. Lévén Henrik második lánya, és azon kevés nők egyike, akik királynővé váltak, ráadásul hosszú időre, természetesen I. Erzsébet is bekerült a látómezőmbe, bár azt meg kell valljam, róla egyelőre még nem olvastam olyan sokat. A Stuart Mária és közte zajló ellenségeskedésről, az összeesküvésekről, amiket állítólag a skót királynő szőtt, hogy megkaparinthassa magának az angol trónt, rendelkeztem felületes tudással a film megtekintése előtt, ugyanakkor azt is tudtam, hogy ez az alkotás máshogy közelíti meg mind kettejük kapcsolatát, mind Mária állítólagos tetteit. Új kutatások ugyanis arra engednek következtetni, hogy Mária korántsem volt olyan, mint amilyennek a korábbi források leírták, vagyis férjgyilkos, szajha, notórius összeesküvő. Inkább korának áldozata volt, azé a koré, amiben a patriarchális társadalmi berendezkedés nem bírta elviselni, hogy egy nő kezében legyen a hatalom. A film magyar címe két királynőt említ, az eredeti cím azonban csak Máriára, a skótok királynőjére hivatkozik, és valóban, a Máriával történt dolgok sokkal hangsúlyosabban vannak jelen, mint Erzsébet személyes vagy politikai élete. Mégis összeköti őket az, hogy koruk „szokásai” ellenére uralkodók lettek, a történelmi események megmutatásán felül ezt a párhuzamot használja fel és bontja ki a film.
Végigkövethetjük, ahogy Mária megpróbál visszailleszkedni a skót udvari életbe a Franciaországban töltött hosszú évek után, kiépíteni hatalmát az udvarban és az országban egyaránt, valamint békés módon elrendezni Erzsébettel az angol trón öröklésének problémáját. A film végig azt sugallja, hogy a két nő elsősorban azért nem tudott közös megegyezésre jutni, mert a tanácsaikban ülő férfiaknak nem ez volt a céljuk, akik a saját országuk, népük érdekeivel gyakoroltak nyomást a királynőkre. Mária egyébként nehezebb helyzetben volt, mint Erzsébet, mivel szinte ismeretlen volt a népe számára, és a lordok is megszokták már, hogy az ő kezükben összpontosul a hatalom. Az udvarában ellene folyó összeesküvést lassan, de tűpontos részletességgel dolgozták ki alattvalói, még olyanokat is magukkal rántva, akikben Mária feltétel nélkül megbízott. Miután magántitkára, David Rizzio koholt vádakra épülő meggyilkolásáért, majd férje, Lord Darnley szintén erőszakos, de rejtélyes halálért is őt tették felelőssé, Mária renoméja összeomlott. Ekkor fordult Erzsébethez egy titkos találkozó alkalmával, ellentmondásos, de tisztelettel teli kapcsolatuk végül mégis tragédiába torkollt.
A sok száz évvel ezelőtti történelmi eseményeket feldolgozó alkotásokat természetesen fenntartásokkal kell kezelni, hiszen a történészek a fennmaradt dokumentumok, feljegyzések alapján vonják le következtetéseiket. Ezek az irományok akár szándékosan is hamisíthatják a történteket, ha azzal a céllal születtek, hogy rossz színben tüntessenek fel valakit az utókor szemében. Habár én hajlok arra, amit a film mond, tehát hogy a Máriának tulajdonított gyilkosságokat, összeesküvéseket, köztük az Erzsébet ellenieket, amik végül a kivégzéséhez vezettek, nem ő tervelte ki és valósítatta meg az embereivel, tisztában vagyok vele, hogy ez csak egy értelmezési lehetőség, és simán lehet, hogy valóban olyan cselszövő volt, mint amilyennek más vélemények állítják. Akár igaz, akár nem, azt mindenképp a javára írom a cselekményvezetésnek, hogy letisztult, követhető és nem követel különösebb történelmi tudást a nézőjétől, a politikai játszmák háttereit is érthetően mutatja be. A díszletek, a ruhák, a külső és belső terek fényképezései csodálatosan tárják elénk a kor hangulatát, Margot Robbie és Saoirse Ronan személyében pedig két nagyszerű színésznő sokoldalú alakítását láthatjuk. Erzsébet limitált szerepéről már szóltam, ebből kifolyólag Robbie játéka nem is szól akkorát, de tökéletesen megmutatja a nőt, aki mindent feláldozott az országa iránti kötelességből. Saoirse Ronanről a tavalyi Lady Bird kapcsán már kijelentettem, mennyire tehetséges, ráadásul egy ideje a kedvenc színésznőim közé tartozik, úgyhogy a sztori mellett egy kicsit miatta is érdekelt a film. Mária nagyobb érzelmi utat járt be a történet folyamán, hiszen szembesülnie kellett árulással, megcsalással, dühvel és erőszakkal, az ezek által kiváltott érzéseket Ronan minden alkalommal kifogástalanul jelenítette meg. Kettejük egyetlen közös jelenete nemcsak dramaturgiailag, hanem színészi szempontból is a film csúcspontja lett. Kár, hogy egyikük sem kapott Oscar-jelölést…
Korrektül megrendezett, érzelemgazdag feminista alkotás kerekedett I. Erzsébet és Mária, skót királynő ellentmondásos kapcsolatának aktuális feldolgozásából, ami két erős, bátor nőről szól, akik képesek voltak királynőkké válni egy férfiak uralta világban. Az már más kérdés, hogy pont ez a képességük tette őket egyszerre nővérekké és kíméletlen vetélytársakká.


Értékelés: 75%
Jelenetek, amiket érdemes figyelni:
  - A film elején és végén kiírt szövegeket. Egy kis történelmi gyorstalpaló.
  - Erzsébet és Mária levélváltásait.
  - A lordok Mária elleni összeesküvéseit.
  - A két királynő találkozását. Nincsenek konkrét bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy valóban létrejött-e, ettől függetlenül a film legjobb és legerősebb jelenete.


Két királynő (Mary, Queen of Scots)
színes, feliratos, 124 perc
Rendező: Josie Rourke
Szereplők: Saoirse Ronan, Margot Robbie, Guy Pearce, Joe Alwyn, Jack Lowden, David Tennant, James McArdle, Ismael Cruz Cordova

Nincsenek megjegyzések: