2018. július 13., péntek

Filmkritika: Super 8

Legutóbb májusban, a Deadpool 2 kapcsán jelentkeztem filmes kritikával, júniusban egyáltalán nem, júliusban pedig csak a hónap végén megyek moziba, ezért úgy döntöttem, hozok megint egy nem mozis filmkritikát. A Tűzgyűrűhöz hasonlóan ezt is láttam már korábban, viszont van annyira jó, hogy megérdemli a blogon való reklámozást.
A történetről röviden: 1979-ben járunk, Lillianben, egy álmos amerikai kisvárosban. Épp kezdődik a nyári szünet, egy csapat amatőrfilmes fiatal pedig egy rövidfilm elkészítésén ügyködik. Egy éjszaka, amikor az állomáson forgatnak, tanúi lesznek egy titokzatos vonat kisiklásának, s hamarosan különös dolgok történnek a városban…
Elöljáróban elmondanék néhány érdekes tudnivalót: a film címe arra utal, hogy régebben 8 mm-es filmszalagra vették fel a mozgóképeket, természetesen ilyenre forog a srácok munkája is. A film rendezője J. J. Abrams (Star Trek; Mission Impossible 3; Star Wars: Az ébredő Erő) a producerek között pedig nem kisebb nevet találunk, mint Steven Spielberget, akinek olyan, 70-es, 80-as években készült filmjei tettek nagy hatást Abramsre, mint az E.T. – A földönkívüli, vagy a Harmadik típusú találkozások. Azokra az évekre egyébként is jellemző volt az űrlényeket, titkos kormánykísérleteket felvonultató filmek gyártása, hiszen akkoriban javában tartott a hidegháború, de az űr felderítésével kapcsolatos versengés is akkor érte el csúcspontját. Ezzel a rövid gyorstalpalóval persze nem azt akarom mondani, hogy ha egyáltalán nem vagy tisztában ezen előzményekkel, akkor nem tetszene, vagy nem értenéd a filmet, de mindenképpen hozzátesz valamit az összképhez. Amikor először láttam, jómagam sem voltam ennyire felkészült filmtörténetből, mivel akkoriban még nem tanultam filmszakon. Mégis megfogott, és ez volt a lényeg. A történet remekül lett elmesélve, fokozatosan adagolt információk és feszültség mentén bontakoztak ki a titkos katonai kísérlet részletei, és hogy mi is volt az, ami elszabadult a vonatról. A furcsa eltűnések, áramkimaradások miatt lassan elharapózó pánik (ami híven tükrözte a kor legnagyobb félelmét, miszerint biztos, hogy a szovjetek állnak az események mögött) tökéletes hátteret biztosított a készülő amatőr rövidfilmnek, igaz, annak zombivírusos, nem űrlényes témája volt. A forgatás apró részletei, a felvételek önmagukban is érdekesek voltak, és jó volt látni, hogy a srácok fiatal koruk ellenére milyen profin bánnak a kamerával, a sminkkel, a vizuális trükkökkel. Számomra egyébként is a gyerekcsapat volt a film abszolút fénypontja. Némelyikük nagyobb szerepet kapott, mégis mindenkinek megvolt a maga „tizenöt perc hírneve”, és a csak őt jellemző tulajdonsága. A köztük zajló beszélgetések, veszekedések, kialakult és jól megszokott ugratások mind életszerűek és viccesek voltak, bár némi dráma is felütötte a fejét, mikor megérkezett a csapatba az egyetlen lány, Alice, akit Elle Fanning hihetetlen bájjal és törékenységgel játszott el, s néha bizony még a fiúk elől is ellopta a show-t. A bajban azonban kérdés nélkül (igaz, kissé húzódozva) fogtak össze, és akkor derült ki igazán, mennyire törődnek egymással. Az érzelmi kapcsolatok egyébként is nagy hangsúlyt kaptak azáltal, hogy két gyereket is egyedülálló szülő nevelt, amely szülők között feszült némi ellentét egy múltban történt tragédia miatt.
Összefoglalva tehát: aki szereti a kicsit sci-fis sztorikat, amiben fiatalok lesznek szemtanúi és később szereplői elsőre megmagyarázhatatlannak tűnő dolgoknak, annak mindenképpen ajánlom, hogy (ha eddig még nem tette meg) kezdje el minél hamarabb a Stranger Things című sorozatot! :D Bocs, de ezt a poént muszáj volt ellőnöm, én ugyanis kb. egy hónapja lettem rajongója, és nem tudtam nem felfedezni pár hasonlóságot e film és a sorozat között. Visszatérve a Super 8-ra, tényleg tudom ajánlani mindenkinek, aki szereti a fentebb említett történeteket, de ha valami titokzatos, vicces és megható keverékből készült mozgóképre vágynál, akkor se hagyd ki.


Értékelés: 75%
Jelenetek, amiket érdemes figyelni:
  - A rövidfilm forgatását.
  - A gyerekcsapat közti kémiát.
  - A lény megmutatja magát.
  - A stáblista közben végignézhetjük az elkészült zombis filmet. Csillagos ötös!


Super 8 (Super 8)
színes, magyarul beszélő, 112 perc
Rendező: J. J. Abrams
Szereplők: Joel Courtney, Ryan Lee, Zach Mills, Riley Griffiths, Gabriel Basso, Elle Fanning, Kyle Chandler, Noah Emmerich, Ron Eldard

Nincsenek megjegyzések: