2018. július 24., kedd

Könyvkritika: Ransom Riggs - A különlegesek regéi

Februárban értem a végére Ransom Riggs lenyűgöző regénytrilógiájának, amelynek második részében tűnt fel A különlegesek regéi című könyv, ami segítséget nyújtott szereplőinknek. Ez a könyv 2017-ben jelent meg, úgyhogy kisebb szünetet követően visszatértem ebbe a csodálatos világba, hogy megismerkedjek a különlegesek folklórjának fontos darabjával. Ha pedig elolvasnátok a trilógiáról írt bejegyzéseimet, kattintsatok a címekre: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei, Üresek városa, Lelkek könyvtára.
A történetről röviden: A kötet tíz darab regét foglal magába, amik közül kettő már ismerős lehet az Üresek városából. Mindegyik tartalmaz valamilyen erkölcsi tanulságot, de korántsem olyan vidám módon, mint a mi világunkban megszokott tündérmesék…
Nagyon megörültem, amikor sikerült kikölcsönöznöm a könyvet a könyvtárból, mert most pont jól jött egy kis természetfelettis/fantasy témájú olvasmány. Már a fentebb említett sorozatrészben feltűnt két rege is kíváncsivá tett, és egyébként is jó érzés volt megint belépni a Riggs által teremtett rendkívüli, semmihez sem hasonlítható univerzumba. A könyv önmagában is remekül megszerkesztett: az első oldalon, ahol a könyvhöz kapcsolódó fontosabb információk (fordító, kiadó) szoktak lenni, teljes mértékben a különleges világhoz igazodva írja le a tudnivalókat. Az Előszóban Millard Nullingstól, a láthatatlan fiútól olvashatunk egy rövid bevezetést a regékről, de az egyes elbeszéléseknél is tesz néha megjegyzéseket, illetve lábjegyzeteket. Akárcsak a Vándorsólyom kisasszony-trilógia, ezek a mesék sem hétköznapiak, épp ellenkezőleg: különös, furcsa, meghökkentő köd lengi körül őket, némelyik sztorija kifejezetten taszító. Vannak regék, amik nélkülözik a boldog befejezést, vagy nem úgy fejeződnek be, ahogy azt elvárnánk, mégis ezen összetevőktől lesznek igazán jók. Az erkölcsi tanulságok mellett (amiket nemcsak a különlegesek, de az „átlagosak” is hasznosíthatnak) különféle korokba utazhatunk el, különféle nemzetiségű és mentalitású különlegesek történetét olvashatjuk el. Mellettük a gyönyörű illusztrációkat is megcsodálhatjuk (a borító szintén csodaszép), bár én keveselltem őket, felbukkanhatott volna még egy-két rajz a regék közben is. Ami még nagyon tetszett a regékben, azok a valós történelmi tények voltak, amik segítségével elhelyezhettük egy korszakba és általa kicsit jobban megérthettük a mondanivalót, vagy csak tanulhattunk új dolgokat. A Harry Potter-sorozathoz J. K. Rowling írt három kiegészítő könyvecskét, ezek egyike volt a Bogar bárd meséi, ami nekem a mai napig nagy kedvencem. Számomra A különlegesek regéi a Vándorsólyom kisasszony-trilógia Bogar bárdja, habár stílusban nagyban különbözik tőle, de ugyanolyan jól illeszkedik bele a már megismert történetbe.
Véleményem szerint felesleges lenne egyesével elemezgetnem a regéket, mert azzal csak szétspoilerezném a bejegyzést, ami nem áll szándékomban, helyette inkább jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki rajong Vándorsólyom kisasszony különleges védenceinek kalandjaiért, hogy a világért se hagyja ki ezt a nem mindennapi, fantasztikus könyvecskét, amiből megtudhat egy s mást a különlegesek világáról.


Értékelés: 4,5/5
Jelenetek, amiket érdemes figyelni:
  - Itt most azoknak a regéknek a címét említem meg, amik leginkább elnyerték a tetszésemet: Az első ymbryne, Aki szellemekkel barátkozott, A Szent Pál galambjai, A rémálmokat szelídítő lány

Nincsenek megjegyzések: